De kerststallen in Waasmont, Wezeren en Walsbets

Een heus trio kerststallen in Vlaams-Brabant!
In Waasmont, Walsbets en Wezeren in Vlaams-Brabant zijn er elk jaar drie kerststallen te bewonderen. Verschillende wandelroutes brengen je langs de drie kerststallen. Sinds 1976 worden de kerststallen elk jaar opnieuw opgebouwd in de kerken van deze gemeenten door talrijke vrijwilligers.

Hoe het groeide
Het begon in 1976 in Waasmont. Jacquot Petitjean maakte een kerststal in baksteen. Het jaar daarop bouwde hij een houten kerststal. Het is die stal die nog steeds het centrum vormt van het huidige dorpstafereel. In de loop der jaren werd 'het stalletje' een hele stal.

De bakoven werd in de kribbe ingewerkt, een nieuwe schapestal werd ontworpen, de dorpspomp kwam naast de waterput, een kameeldrijver hield zijn bepakt lastdier in het gareel.

Ook mijnheer pastoor Lammers deed mee: hij kocht de 3 koningen. Al deze beelden werden door H. Klucker, een kunstenaar uit Oberammergau ontworpen. Prachtig aangekleed en gesneden uit lindehout. Jacquot haalde veel nieuwe ideeën op de internationale kerststallententoonstelling 'KRIPPANA' te Höfen.

Het hele priesterkoor (64m2) is omgetoverd tot een miniatuurdorp. Rond de kerststal zie je de eigen kerktoren, dorpshuizen, een watermolen, een hoeve en een kapel. Een bezoek aan deze kerststal is een uitnodiging tot bezinning en gebed. De opbouw van de stal is een parochiegebeuren: Gerard Decat ontwierp  de ster, Claudi Masi naaide de 12m stoffen hemel, Ghilslain Claes maakte een bruggetje, Marcel Petré en Luc Janssen ontwierpen een hoevepoort en nieuwe huisjes onder supervisie van koster Leon Quintens. 

Andrée Parent, een kunstenares van Waasmont heeft als het ware de kerststal 'aangekleed' met een prachtig schilderij. De mensen van Waasmont herkennen hier zeker de bekendste gebouwen van het dorp zoals het kasteel, de oude bakkerij, de kapel.. De opstelling rond de stal is elk jaar dezelfde met grote beelden van Oberammergau. Het decor, het dorp Waasmont,  is zo goed als mogelijk in detail uitgebeeld.

Het kerstgebeuren speelt zich werkelijk af te midden van Waasmont. 

1988 was een jaar met hoogtepunten. Tijdens de processie ter ere van O.L.Vrouw van Steps te Montenaken werd de Waasmontse kerststal het decor bij de afbeelding van Jezus' geboorte. De eucharistieviering, rechtstreeks door de BRT uitgezonden, deed het aantal bezoekers gevoelig stijgen. Vandaag de dag is er geen processie meer, maar elk jaar opnieuw zetten creatieve helpers zich in om er een mooi geheel van te maken. 

Bovendien is niet bij de Waasmontse kribbe gebleven! Pastoor Lammers is ook de bezieler geweest van de kerststallen van Walsbets en Wezeren. Elk dorp werkt zelfstandig met eigen middelen en vrijwilligers omdat zij, door hun jarenlange ervaring het best weten hoe de stal opnieuw op te bouwen. Er is wel onderling overleg en een goede samenwerking met de pastorale zone.

 

Walsbets
De sfeervolle kerststal in de  romanogotieke Sint-Jan de Doperkerk nodigt ons uit in te stappen in het verhaal. De kerststal van 40 meter lang van Walsbets wil iedereen korter brengen bij Maria en bij de geboorte van Jezus. De kerststal wil ons een creatieve en inspirerende reis aanreiken doorheen het verleden naar het heden en de toekomst. De nabijheid met het kindje Jezus wordt al zo innig in de tijd ‘nu’ ervaren. Deze kerststal is een kunststuk van intimiteit en sfeervol kerstbeleven. De opstelling is hier elk jaar anders. De voorstelling omvat de hele kersttijd (van de aankondiging tot de doop van Jezus). Recuperatiemateriaal (stro, karton, textiel...) met afgedankte heiligenbeelden krijgen een nieuw leven. Een oude kast wordt de keuken van Anna en Maria. Een oud altaar is de basis voor de tempel van Jeruzalem.

 

Wezeren
De hummeltjes kerststal (20 meter) in de romanogotieke Sint-Amanduskerk prijkt onder de toren een kersttafereel met porseleinen Hümmelbeeldjes. Een oud dorpje in miniatuur omkadert de kerststal. Door zijn warme intimiteit spreekt hij zowel volwassenen als kinderen aan.

 

De medewerkers van de kerststallen willen dat de bezoeker oog heeft voor het ontstaan en de groei van de kerststallen maar ook hopen zij dat de bezoeker bij de kribbe rust en vrede kan vinden. Een kerststallentocht van de ene kerk naar de andere, langs de veldwegen, is een aanrader voor wandelaars en fietsers!

*De kerststallententoonstelling loopt van 25 december tot en met 6 januari.